Home Svet GLOBALNI RAZDOR: Savet UN odbio i rusku i američku rezoluciju za Venecuelu,...

GLOBALNI RAZDOR: Savet UN odbio i rusku i američku rezoluciju za Venecuelu, TEŠKA KRIZA U NAJAVI!

19

Rusija i SAD nalaze se na suprotnim stranama u Venecueli, budući da prvi podržavaju zakonitog predsednika Nikolasa Madura, a drugi samoproglašenog privremenog predsednika Huana Gvaida, prenosi Rojters.
Rusija i Kina stavile su danas veto na nacrt rezolucije SAD po kojem bi Savet bezbednosti UN trebalo da pozove na slobodne i nepristrasne predsedničke izbore u Venecueli i neometano dostavljanje humanitarne pomoći.
Američki nacrt rezolucije dobio je traženi minimum od devet glasova, što je prisililo Rusiju i Kinu da ulože veto. Južna Afrika je takođe glasala protiv dok su Indonezija, Ekvatorijalna Gvineja i Obala Slonovače bile uzdržane.

AP Photo/Seth Wenig

"Glasajući protiv rezolucije neke od članica ovog saveta nastavljaju da štite Madura i produžavaju patnju venecuelanskog naroda", rekao je specijalni izslanik SAD za Venecuelu u obraćanju savetu.
Savet je zatim glasao za nacrt ruske rezolucije u kojem se izražava podrška političkom rešenju u Venecueli i vladi predsednika Madura kao primarnom koordinatoru međunarodne pomoći.
Ruski nacrt je odbijem nakon što je dobio samo četiri glasa za. Četiri zemlje su bile uzdržane, a ostatak 15-članog saveta je bio protiv. Rezoluciji je potrebno najmanje devet glasova i da nijedna od pet stalnih članica ne uloži veto, prenosi Rojters.

AP Photo/Seth Wenig

Veoma smo zabrinuti zbog činjenice da bi današnji sastanak mogao biti iskorišćen kao korak ka pripremi stvarne, a ne humanitarne, intervencije…kao posledice navodne nemogućnosti Saveta za bezbednost da razreši situaciju u Venecueli – rekao je ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzija nakon glasanja o nacrtu SAD.
"Probleme Venecuele trebalo bi da rešava narod Venecuele", rekao je zamenik kineskog ambasadora u UN Vu Haitao.
SAD su u ponedlejak uvele nove sankcije Venecueli nakon što je nasilno sprečen ulazak humanitarne pomoći u tu zemlju.

RUSIJA I KINA STAVILE VETO NA AMERIČKU REZOLUCIJU O VENECUELI! Šamarčina Vašingtonu u Savetu bezbednosti UN!

(VIDEO) BITKA NA NEBU IZMEĐU INDIJE I PAKISTANA: U obračunu učestvovala 32 aviona, oboren MiG 21, INDIJSKI SUHOJI SRUŠILI F-16, PAKISTAN DEMANTUJE! 20:35 Svet

(VIDEO) BITKA NA NEBU IZMEĐU INDIJE I PAKISTANA: U obračunu učestvovala 32 aviona, oboren MiG 21, INDIJSKI SUHOJI SRUŠILI F-16, PAKISTAN DEMANTUJE!

(VIDEO) AMERIČKI GENERAL ZALEDIO SENAT: Kad krenu ruske rakete ne možemo ništa, MORAMO NAPRAVITI DIL S MOSKVOM! 13:55 Svet

(VIDEO) AMERIČKI GENERAL ZALEDIO SENAT: Kad krenu ruske rakete ne možemo ništa, MORAMO NAPRAVITI DIL S MOSKVOM!
  • RUSIJA I KINA STAVILE VETO NA AMERIČKU REZOLUCIJU O VENECUELI! Šamarčina Vašingtonu u Savetu bezbednosti UN! 21:31 Svet
    RUSIJA I KINA STAVILE VETO NA AMERIČKU REZOLUCIJU O VENECUELI! Šamarčina Vašingtonu u Savetu bezbednosti UN!
  • ODBAČENA RUSKA REZOLUCIJA! Savet bezbednosti UN nije usvojio ruski predlog za očuvanje suvereniteta Venecuele! 22:19 Svet
    ODBAČENA RUSKA REZOLUCIJA! Savet bezbednosti UN nije usvojio ruski predlog za očuvanje suvereniteta Venecuele!
  • SAD POBESNELE! PUTIN I KINEZI NAORUŽALI VENECUELU DO ZUBA: Vojna akcija protiv Karakasa sada je isključena?! 20:25 Svet
    SAD POBESNELE! PUTIN I KINEZI NAORUŽALI VENECUELU 'DO ZUBA': Vojna akcija protiv Karakasa sada je isključena?!