Home Svet SPOMINJE SE I SRBIJA: Novi dokumenti “Anonimusa” o britanskom antiruskom projektu

SPOMINJE SE I SRBIJA: Novi dokumenti “Anonimusa” o britanskom antiruskom projektu

19

Predstavnici"Anonimusa" podsetili su da su u novembru već objavili veliki paket dokumenata koji se tiču Inicijative integriteta.

"Međutim, ni organizacija ni njeni sponzori nisu ispunili naše uslove i dali garancije da će se mreža klastera koristi samo u borbi protiv ruske dezinformacione politike. Takođe je izostala ikakva reakcija od lidera EU i međunarodnih organizacija, iako su ljudi iz mnogih zemalja izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog ovog pitanja", ističe se u saopštenju objavljenom na sajtu cyberguerrilla.org.

Grupa će nastaviti da objavljuje dokumente ove inicijative sve dok se njihovi zahtevi za izvođenjem "otvorene i temeljne istrage aktivnosti na panevropskom nivou" potpuno ne zadovolje, nastavlja se u dokumentu.

(VIDEO) TAJNA PUTINOVA SLUŽBA GRU – NATO I AMERE HVATA JEZA OD NJE! Postoji 100 godina i najjače je oružje Rusije!

Objavljeni dokumenti odnose sa na Nemačku, Grčku i Španiju i uključuju "lažne dokaze o mešanju Rusije u referendum o nezavisnosti Katalonije koje su proširili španski političari i mediji", pregled medija o "slučaju Skripalj" i "klastersko istraživanje agenata ruskog uticaja u Grčkoj, čiji je cilj diskreditacija lidera Sirize, Ivana Savidisa i drugih nepoželjnih ljudi".

Anonimusi su takođe tvrdili da je Inicijativa integriteta uključivala tajne strukture za mešanje u unutrašnje poslove nekoliko evropskih zemalja kao što su Francuska, Nemačka, Italija, Grčka, Holandija, Litvanija, Norveška, Srbija, Španija i Crna Gora.

Anonimusi su 23. novembra objavili dokumente vezane za projekat Inicijative integriteta, rekavši da je program, pokrenut 2015. godine, finansiran od strane vlade Velike Britanije. Haktivistička grupa opisala je ovaj program kao „veliku informativnu tajnu službu" koju je kreirao London da bi se "borio protiv ruske propagande".